Satellitpositionering

- et nyt kursus i 2005

Udkast til kursusbeskrivelse

Formål

At give de studerende et godt kendskab til de matematiske modeller der ligger til grund for konventionel positionsbestemmelse med GPS eller Galileo.

Indhold

Kurset tager udgangspunkt i at det nødvendige grundlag for udvikling af software, der kan foretage en del af de beregninger, der foregår i konventionelle kode-baserede GPS-modtagere, skal tilvejebringes. Derfor skal der gennem kursets øvelser implementeres en række rutiner og modeller som ofte anvendes i praksis.
Forelæsningerne gennemgår positioneringsteorien, og de bygges op, så de understøtter øvelserne. Der arbejdes med følgende elementer i kurset: Bestemmelse af satellit positioner, modellering af urfejl og atmosfærisk påvirkning, positionsbestemmelse ved mindste kvadraters udjævning af pseudoafstande, bestemmelse af DOP-værdier, transformation af positioner og kovarianser, DGPS. Yderligere gennemgås eksempler på brugen af Kalman filtrering til GNSS-positionering, fasebaseret positionering introduceres, og problemer med løsning af ambiguities ved fase observationer diskuteres.
Øvelserne udføres i Matlab.
Kurset fokuserer på den software, der ligger i GPS-modtagerne, hardware-delen vægtes meget lavt. Kurset indeholder ikke praktisk dataindsamling.

Diverse

Sprog: dansk eller engelsk
Point: 5 ECTS
Kursets varighed: 13 uger
Undervisningsform: forelæsninger, øvelser og projektarbejde
Evaluering: Aflevering af fire øvelsesrapporter
Bedømmelse: 13-skala, intern censur
Anbefalede forudsætninger: 02534, 02322 eller 02402 (mindst et af disse kurser)

Kontakt Anna B.O. Jensen, IMM for yderligere oplysninger.