Kursus 02534 - GPS

Formål

Kursets formål er at give en introduktion til GPS-baseret positionering med få cm's nøjagtigheder. Kursusdeltagerne vil opnå kendskab til indsamling og beregning af GPS fasedata, samt arbejdet med angivelse af positioner i forskellige geodætiske koordinatsystemer. Kurset er henvendt til de som forventer at skulle arbejde med GPS-positionering med høje nøjagtighedskrav f.eks. indenfor miljøsektoren, bygge- og anlægssektoren, eller i forbindelse med navigation og transport.

Indhold

Kurset giver en introduktion til selve GPS-systemet, herunder satellitter, og satellitsignaler. Forskellige metoder til positionsbestemmelse gennemgås, og de fejlkilder der har betydning for positionsbestemmelsen diskuteres. Geodætiske koordinatsystemer for angivelse af geografiske positioner, samt transformationer mellem disse introduceres. Kurset indeholder endvidere en introduktion til anvendelsen af mindste kvadraters udjævning i forbindelse med satellitpositionering. Almindelige og utraditionelle anvendelser af GPS introduceres, og fremtiden med det europæiske Galileo og det russiske Glonass system diskuteres.

Se kursusplan for 2004 (pdf-fil).

Bemærk at kurset hele tiden tilpasses de nyeste udvikling, så der vil være forskelle i indholdet fra år til år.

Øvelser

Gennem hele kursus-forløbet arbejdes med en større øvelse. Øvelsen laves i grupper med 3-4 personer. Øvelsen går ud på at bestemme koordinater til en række punkter i Dyrehaven. Koordinaterne skal bestemmes med få 1-2 cm's nøjagtighed, og det opnås ved at lave opmålingen med overbestemmelse og efterfølgende udføre en mindste kvadraters udjævning på resultaterne. Punkterne indmåles endvidere med RTK. Det praktiske arbejde med dataindsamling foregår udendørs i Dyrehaven, typisk i slutningen af september og starten af oktober. Beregnings- og analysearbejdet foregår i en af DTUs databarer. Kurset indeholder desuden nogle mindre øvelser til støtte for undervisningen i mindste kvadraters udjævning.

Se øvelsesteksten fra 2004 (pdf-fil).

Evaluering

Kurset evalueres dels via en 2-timers skriftlig eksamen (multiple choice) og dels via den rapport der afleveres som afslutning på øvelserne. Rapport og eksamen tæller hver 50%

Se beskrivelse i kursushåndbogen

Kontakt Anna B.O. Jensen, IMM for yderligere oplysninger.


Updated by Anna B.O. Jensen, 23 Jan. 2005